logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Koncert je přesunut na 31. března 2022.

 

Koncert pořádá P&J Music, s. r. o., je součástí koncertní série Jazz Meets World.

Arild Andersen Quartet (Norsko)

Arild Andersen  - kontrabas, Helge Lien – piano, Marius Neset -  tenor/soprán saxofon, Håkon Mjåset Johansen - bicí

 

Začátek: 19:30 h Velký sál

Vstupné: od 300 Kč

http://www.pjmusic-eshop.cz/koncerty/arild-andersen-quartet/

 
 

Arild Andersen, kontrabasista, kterého lze v evropském jazzu skutečně nazvat legendou. Jeho kariéra začala již v roce 1967. Spolu s Janem Garbarkem, Terje Rypdalem a Jonem Christensenem vydal jedno z prvních alb ECM, „Afric Pepperbird“. Během následujících let hrál se Stanem Getzem, Sonny Rollinsem, Donem Cherrym, Chickem Coreou, Dexterem Gordonem, George Russellem, Paul Bleyem, Petem Methenym, Billem Frisellem, Tommy Smithem a mnoha dalšími. V 80. letech založil svou legendární skupinu Masqualero s Jonem Balkem, Nilsem-Petterem Molværem, Jonem Christensenem a Tore Brunborgem, který koncertoval po celém světě. Masqualero se jako kvartet (Arild, Nils-Petter, Torre a Jon) objevili začátkem 90 let v Praze, Přerově a Bratislavě.

Vydal 22 alb pod vlastním jménem na ECM. Celá jeho diskografie je kusem živé jazzové historie, ale především je pevně spojen s přítomností a jeho velká hudební radost, groove a kreativita je spojena s vynikající technikou. Je také fantastickým skladatelem. Repertoár jeho kvarteta se skládá hlavně z jeho skladeb. 

ARILD ANDERSEN QUARTET je podle Arilda Andersena kapela, pro kterou vybíral muzikanty mezi absolutními favority mladší generace:
Marius Neset, saxofon - Opravdová kometa jako saxofonista i skladatel, který komponuje pro velké ansámbly London Sinfonietta a Bergenský symfonický orchestr. Má unikátní způsob hraní, umí rychle přecházet ze striktní a rytmicky komplexní polohy do tlumené a poetické.
Helge Lien, piano - Jeho delikátní hra mu vynesla mezinárodní uznání. Spolu s Nesetem se nedávno zúčastnil projektu EST Symphony. S vlastním triem vydal 10 alb.
Håkon Mjåset Johansen - bicí - Známý svým působením v Trondheimském jazzovém orchestru, v Ensemble Denada a také spoluprací s Bugge Wesseltoftem a Nils-Petterem Molværem . Se svým kvartetem vydal také live CD, na kterém hostuje Chick Corea.





nahoru


logo Novoměstská radnice