logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Po výstavě Prague Design Week 2016 soustružnický ateliér Krása dřeva připravil novou kolekci soustružených dřevěných mís, talířů, svícnů a váz z jednoho kusu dřeva slivoně, hrušně, buku, dubu, ořešáku, jasanu a dalších dřevin. K zhlédnutí budou ale i unikátně vyrobené konferenční stolky, nebo velké vázy a duté objekty.

 

OTEVÍRACÍ DOBA / Galerie v přízemí Novoměstské radnice

út - ne 10 - 18 hodin 

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza.

 

VSTUPNÉ:

plné 50 Kč

snížené 20 Kč

rodinné 100 Kč

Vstup do Galerie v přízemí je z průjezdu z Vodičkovy ulice po dvou schůdcích. Pro vjezd a výjezd invalidního vozíku je možné si zapůjčit u ostrahy Novoměstské radnice ližiny /vstup do vrátnice z nádvoří vlevo/.

 Autoři budou předvádět ukázky soustružení každý pátek 14:00-18:00 + 25. února a 4., 12., 18. a 26. března po celý den. 

 

Soustružnické studio Krása dřeva založil Jiří Chmelař v roce 2010 v Praze a o 9 let později se k němu přidal František Janda.

"Hledáme krásu dřeva prostřednictvím oblých tvarů a inspirací je nám dřevo samotné. Práce se dřevem nás naplňuje a přináší nám radost a krásou dřeva chceme pohodu a radost přinášet ostatním. Kromě objevování krásy dřeva nabízíme kurzy soustružení a ruční zakázkovou výrobu..."

 

Web: www.krasadreva.cz / www.beautyofwood.com;

YouTube kanál: https://www.youtube.com/channel/UC5MJmxo9gbjpOuwTsCJEf1Q

Instagram: https://www.instagram.com/krasadreva/

 

_______________________________________________________________

Tisková zpráva / 27. 1. 2023

Nechte se okouzlit krásou dřeva

Soustružnický ateliér Krása dřeva představuje novou kolekci 30 exponátů na výstavě Doteky krásy dřeva v galerii Novoměstské radnice v Praze na Karlově náměstí ve dnech 23. 2. – 26. 3. 2023. Šest let příprav přináší nejen mísy typické pro soustružení, ale také velké vázy, umělecké kompozice a konferenční stolky. Kromě děl vyrobených z jednoho kusu budou k vidění speciálně skládaná díla. Vedle toho budou Jiří Chmelař a František Janda předvádět ruční práci na soustruhu. Ke dřevu přistupují s pokorou a respektem. Ruční práce a krása dřeva jim přinášejí radost, kterou předávají dál.

Ateliér Krása dřeva vznikl, jak už to někdy bývá, čirou náhodou. Jiří Chmelař hledal nové výzvy a do cesty mu doslova před 13 lety vstoupilo dřevo a soustružení. Na chalupě na Valašsku spadlo po zimě několik stromů, a tak to všechno začalo. Jak říká: „Dřevo si mě našlo a jsem tomu rád.“ K ruční práci měl vždy blízko a k jeho uměleckému cítění přispělo studium na Ostravské univerzitě. Po letech učení a zkoušení si uvědomil, že ve dvou se to lépe táhne. A opět zasahuje vyšší moc. Přichází František, který miluje dřevo. Jeho zapálení, pracovitost, nápaditost a cit pro tvary přesně zapadla do konceptu ateliéru. „Vedle Jirky jsem se rychle naučil soustružit a jsme výborný tým!“ usmívá se František.

Autoři rádi experimentují a hledají hranice umělecké tvorby navzdory jednoduchému kruhovému pohybu. Novátorsky přistupují k segmentovému soustružení, když využívají velké kruhy a polokoule k tvorbě kompozic. Ty pak tvoří geometrická tělesa, kouli, kužel nebo válec, které dají výstižně vyniknout kresbě i barvě dřeva. Výsledným dílem je pak konferenční stolek, váza nebo obal na květináč. Pracují výhradně s místními dřevinami a na výstavě bude k vidění buk, dub, olše, slivoň, hrušeň, třešeň, akát, ořešák, jasan, dřezovec, javor a jilm.

Při vstupu do první místnosti galerie na návštěvníky dýchne atmosféra soustružnické dílny. Ucítí vůni dřeva a přivítá je jak moderní, tak i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Autoři zde v určených dnech a časech budou soustružit mísy nebo svícny a předvádět ruční práci na soustruhu.  Nebudou chybět zajímavosti a kuriozity.

Druhá místnost s nádherným vysokým klenutým stropem představí mísy z mramorovaného dřeva, které mají navíc barevné kresby vytvořené houbami. K vidění zde bude akátová mísa vyrobená z nejcennějšího dřeva tzv. nádoru, který nabízí jedinečnou strukturu, a excentrická mísa z ořešáku. Jasanová kompozice ve tvaru koule zaujme svojí velikostí i kresbou. Když František galerii uviděl, řekl: „To je přesně to, co jsem viděl ve svých snech!“ Jakoby budova radnice z 15. století byla předurčena k setkání s takovým materiálem, jako je stále živé dřevo.

Třetí místnost nabídne kromě mís velké kompozice jako dubový exponát z jednoho kusu dřeva o průměru 75 cm. Konferenční stolky z ořešáku složené z tři masivních dílů představující novátorský přístup v soustružení, stejně jako velký obal na květináč složený z deseti dílů. Autoři také představí dva experimentální obrazy z podélného dřeva slivoně. „Dřevo slivoně či švestky mě vždy fascinovalo svojí barvou a texturou,“ dodává Jiří. Nebude chybět ani atraktivní tmavě červená mísa s kůrou, opět ze slivoně.

Autoři budou předvádět ukázky soustružení každý pátek 14:00-18:00 + 25. února a 4., 12., 18. a 26. března po celý den

 

Zprávu vydává ateliér Krása dřeva ve spolupráci s Novoměstskou radnicí Praha 2, Karlovo nám. 1/23.

 

Fotografie ke stažení: https://krasadreva.cz/wp-content/uploads/2023/02/doteky-krasy-dreva-2023-1.zip

 

Kontakty pro novináře:

Jiří Chmelař, jiri.chmelar@krasadreva.cz, 777 151 492 

František Janda, frantisek.janda@krasadreva.cz, 728 608 953

Web: www.krsadreva.cz; www.beautyofwood.com





nahoru


logo Novoměstská radnice