logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Koncert (zpěv, kytara, piano, perkuse) 10. 6. 2020 pořádá P&J Music, s. r. o., je součástí koncertní série Jazz Meets World

 

Ricardo Ribeiro - zpěv, kytara 

 João Paulo Esteves da Silva – piano 

 Jarrod Cagwin - perkuse

 

Začátek 19:30 h / Velký sál

Vstupné: od 400 Kč

http://www.pjmusic-eshop.cz/jmw-2020-2/ricardo-ribeiro-respeitosa-mente/ 

Ricardo Ribeiro se narodil v Lisabonu. Když mu bylo 12 let, debutoval jako zpěvák u místního sdružení. Od 15 let pravidelně zpíval ve „fado domech“, kde trávil večery s těmi, které považoval za své velké mistry. Byl to například Fernando Mauricio a Adelino dos Santos.
Ricardo Ribeiro reprezentoval Portugalsko při několika příležitostech. V roce 2001 se na pozvání francouzského ministerstva kultury zúčastnil festivalu v Alu (Jižní Francie). Podílel se také na albu vydaném na počest Amalie Rodrigues agenturou World Connection.
V roce 2004 vydal u CNM své první album „Ricardo Ribeiro“.
Spolupracoval na několika projektech jiných portugalských hudebníků. V roce 2005 se na pozvání Ricarda Paise také podílel na „Cabelo Branco é Saudade“ – show, s nímž navštívil některé z nejdůležitějších evropských hal.
V roce 2007 vystupoval ve filmu „Fados“ režiséra Carlose Saury.
Teprve až s Rabih Abou Khalilem získal pozornost celého světa. "Em Portugues", dílo libanonského hudebníka a skladatele, přineslo interpretaci Ricarda Ribeira mnoho komplimentů a bylo tak podle britského časopisu „Songlines“ považováno za jedno z deseti nejlepších světových alb. Časopis uvítal Ricarda Ribeira jako "vycházející hvězdu lisabonského fada". Rok 2011 byl významným rokem Ribeiriho kariéry. Svou účastí na koncertu v sídle UNESCO v Paříži se podílel na kampani pro zařazení fada na seznam světového dědictví. Jeho album „Porta do Coracao“ je považováno za světovou špičku. Vedle toho získal cenu Amalia jako nejlepší mužský interpret.
V r. 2016 vydal další úspěšné album „Dnes je to tak, zítra nevím“, s nímž podnikl turné po Evropě. Ve stejném roce vystoupil s novým projektem Fado Baroco v Helsinkách.
Rok 2017 byl opět ve znamení cest a vystoupení po Evropě s repertoárem z poslední desky, navíc v tomto roce získal prestižní cenu Carlos Paredes 17. V r. 2018 koncertoval opět v několika zemích Evropy a v březnu vystoupil na festivalu fada v New Yorku.

Nejnovější album, které vyšlo 26. dubna 2019, nese titul "Respeitosa Mente" a vystupují na něm po jeho boku pianista João Paulo Esteves da Silva a perkusista Jarrod Cagwin.

Jarrod Cagwin, perkusista skupiny libanonského hráče na oud Rabih Abou-Khalila, který se podílel též v roce 2008 na albu "Em Portugues. Dále spolupracoval s hudebníky jako jsou např. Joachim Kühn, Michel Godard, Gabriele Mirabassi, Luciano Biondini, Ricardo Ribeiro, Dusko Goykovich, Kudsi Erguner, Jean-Luc Fillion, Ferenç Snetberger, Dave Bargeron, Antonio Hart, Howard Levy a Dave Samuels.

João Paulo Esteves da Silva, pianista v Portugalsku je známý jako skladatel a aranžér spolupracující s umělci jako jsou Pedro Ayres Magalhães, Cristina Branco, Vitorino und Sérgio Godinho. Jeho hlavním zájmem je však jazz. Má vlastní trio s kontrabasistou Zé Eduardo a bubeníkem José Martinsem, Spolupracoval s hudebníky jako John Stubblefield, Graham Haynes, Hamid Drake, Frank Colon, Claudio Puntin, Steffen Schorn, Michael Riessler, Jean-Luc Fillon a Peter Epstein a v duu se zpěvačkou Paula Oliveira.

https://www.youtube.com/watch?v=TULk1DfdHBQ

 

 





nahoru


logo Novoměstská radnice