logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Bohužel vzhledem k současné situaci managment v červnu 2020 zrušil skupině The Necks, která měla na Novoměstské radnici vystoupit 17.  11. 2020, celé evropské turné. Děkujeme za pochopení.

 

 

The Necks si za třicet let své existence vybudovali mezinárodní reputaci coby mistři svého vlastního hudebního jazyka.

Koncert pořádá agentura Rachot Production https://rachot.cz / Rachot

Ponoříte-li se do jejich hudby, odcházíte jako jiný člověk. Každý koncert je specifickým sonickým výletem tvořeným v danou chvíli pro daný prostor. Vystoupení se skládá z jedné maximálně 2 skladeb. Spolupracovali s umělci jako: Brian Eno, Swans, Evan Parker, Karl Hyde i s několika symfonickými orchestry. Před 3 lety procestovali Austrálii coby opening act Nicka Cavea and The Bad Seeds, v roce 2019 spolupracovali s Underworld na jejich nové audiovizuální sérii, i s Michaelem Girou na novém albu Swans. ,,Jedním z vrcholů mé kariéry je, že jsem hrál s The Necks” - Karl Hyde Underworld.

Austrálie je překvapivě plodnou hudební líhní, o níž zbytek světa zatím příliš neví. Trio The Necks natočilo 17 alb a má pověst té nejlepší z kultovních, stylově nezařaditelných kapel. Vytváří jemně strukturované zvukové plochy, které čerpají z jazzu a minimalismu, a stylové hranice volně překračují. Každý z členů si vydobyl respekt jako silná a samostatná osobnost – bubeník Tony Buck doprovázel jazzmany Branforda Marsalise a Ernie Wattse, vede hardcore improvizační sestavu Peril. Basista Lloyd Swanton vydal osm alb se svojí skupinou The Catholics, s níž byl třikrát nominován v cenách ARIA, což je australská verze Grammy. Velké renomé získal, když doprovázel bluesmana Jimmyho Witherspoona a třikrát zvítězil v cenách Australian Jazz and Blues. Skupina existuje přes třicet let, její hudba bývá označována za trance jazz a za pokračování evropských experimentálních skupin jako Can či Faust. Dveře do světa skupině otevřelo album Hanging Gardens roku 1999, následovalo turné v USA i distribuce v síti avantgardní britské značky ReR. Jejich album, Open, představuje hudební labyrint, vytvořený z mnoha hodin improvizace a nakonec soustředěný na plochu 68 minut. Tvůrčí postupy skupiny navazují na průkopníka ambientu, Briana Ena, výsledek má ale silnější dynamiku, teplé barvy nástrojů i vřelé emoce. Základní sestavu obohacují na albu varhany a kytara s dalšími nástroji, které vytvářejí zvukové krajiny na pokraji snu a fantazie. Ještě silnější zážitek je vidět skupinu naživo – koncert zahájí zdánlivě jednoduchá figura, kterou další hráči rozvíjejí, přidávají nové a nové vrstvy. Z neznatelných změn vzniká reálném čase majestátní architektura navzájem se prostupujících a křížících melodických linek, která posluchače uchvátí stejně snadno, jako v jiných situacích neúprosné rytmy transovních obřadů.





nahoru


logo Novoměstská radnice