logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

 

Barevné sochařské dílo Alexandry Koláčkové s názvem Sedící postava bylo na nádvoří nainstalováno v souvislosti s mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line již v roce 2020. Socha je zhotovena z vysokopálené šamotové hlíny, jde o lavičku v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru.

Na Novoměstské radnici zůstává socha umístěna i nadále.

https://www.sculptureline.cz/cs/mesto/praha/sedici-postava.421 

 

PROHLÍDKA ZDARMA

denně od 8 do 23 hodin v souvislosti s přístupem do nádvoří Novoměstské radnice

 

Alexandra Koláčková (*1964)

Alexandra Koláčková je absolventkou výtvarného oboru Pedagogické fakulty v Olomouci. Charakteristickým specifikem její tvorby jsou zejména barevné velkoformátové plastiky z keramiky a betonu, určené pro veřejný prostor. V řadě projektů však autorka rozšířila spektrum výtvarného působení i na řešení prostoru samotného, čímž se blíží práci architekta či krajináře. Pro její výtvarné pojetí je typická expresivní barevná škála, jednoduché oblé tvarosloví a neutuchající smysl pro hravý element.

www.kolackova.cz 

 

Sedící postava / vysokopálená šamotová hlína 

Prvotním impulzem vzniku této realizace byl záměr dotvořit intimní místo jedné soukromé zahrady posezením s plastikou. Vznikla tak lavička v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru. 

http://kolackova.cz/portfolio/plastika-sedici-postava/#prettyPhoto 

 

Sculpture Line 

Sochařský festival SCULPTURE LINE Vám představuje sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců „pod širým nebem“.

Sochařský festival SCULPTURE LINE je nejrozsáhlejší akcí v České republice, která podporuje symbiózu sochařství a veřejného prostoru. Sculpture Line je dlouhodobý umělecký projekt, jenž instalací soch do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Vnáší do ní emoce, dává jí novou tvář a ukazuje nové souvislosti. Jeho základní ideou je přiblížit současné umění všem bez rozdílu a napomoci veřejnosti socializovat veřejný prostor.

www.sculptureline.cz

https://www.sculptureline.cz/cs/mesto/praha    

 

Na nádvoří Novoměstké radnice můžete rovněž posedět na betonových lavičkách sochařky Veroniky Psotkové. Toto dílo je na nádvoří instalováno trvale. 

http://www.nrpraha.cz/program/1118/veronika-psotkova-polstare/ 





nahoru


logo Novoměstská radnice