logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

BENEFIČNÍ STREAM:

Koncert od 19:30 hod živě na:

https://www.facebook.com/IvanaMilek.mezzosoprano/videos/7321053231299538 

 

Na koncertním jevišti se v tento večer potkají umělci několika národností, aby svým uměním přispěli k podpoře válkou sužované Ukrajiny. Přijďte jim pomoci pomáhat. Mezzosopranistka Ivana Milek a basista Jurij Kruglov se seznámili během svého angažmá ve Státní Opeře Praha. Od té doby se rádi společně potkají též na koncertních pódiích.

 

Velký sál Novoměstské radnice / začátek koncertu v 19:30 hod

 

VSTUPNÉ: DOBROČINNÉ V DOBROVOLNÉ VÝŠI na místě či skrze platformu GoOut.

Předprodej vstupenek: https://goout.net/cs/koncert-pro-ukrajinu/szkiidt/

Veškerý výtěžek koncertu po odečtení nákladů věnujeme z 50 % na sbírkový účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR a 50 % na účet Člověka v tísni.

Při koupi vstupenek předem můžete přispět přes GoOut vybráním jedné z přednastavených částek. Pokud se nemůžete koncertu zúčastnit, ale přesto byste rádi přispěli, můžete tak učinit taktéž na GoOut.

 

Vystoupí / sólisté:

Ivana Milek – mezzosoprán (CZ)

Jurij Kruglov – bas (UA)

Angela Maria Stoll – klavírní doprovod (GER)

Jakub Zicha – viola (CZ)

Elena Kiral – piano solo/kompozice (KYRG)

 

Jurij Kruglov se narodil na dnes Rusy okupovaném Krymu v městě Sevastopol, studoval operní zpěv a sbormistrovství v Kyivě. Do tehdejšího Československa přišel v roce 1991 na pozvání tehdejšího šéfa opery ND přijal roli Komtura v Mozartově Donu Giovannim pod taktovkou Charlese Mackerrase.

Je velmi ceněným interpretem Verdiho operního repertoáru, z něhož uslyšíte árie Zachariáše z opery Nabucco či árii Jacopa z opery Simon Boccanegra. Za interpretaci Verdiho repertoáru byl oceněn na mezinárodní pěvecké soutěži v Barceloně zvláštní cenou. V roce 2003 obdržel cenu A. Dvořáka.

Ztvárnil většinu stěžejních operních rolí svého oboru na mnoha evropských scénách, většině operních domů v ČR. Jeho samostatné recitály slyšelo publikum zemí jako Anglie, Německo, Turecko, Slovensko, Japonsko či Tunis.

Ivana Milek studovala operní zpěv na Konzervatoři Jana Deyla v Praze a Konzervatoři Pardubice. Z angažmá ve Státní Opeře Praha odjela na studijní stáž do USA a po návratu účinkovala na mnoha jevištích a evropských koncertních pódiích v Německu, Švýcarsku, Maďarsku, Slovensku, Španělsku, Rakousku, Francii či Portugalsku. V roce 2006 absolvovala studijní pobyt v Moskvě. Následně se na pódiích několik let potkávala s kolegy a kolegyněmi z mnoha zemí postsovětského prostoru. Stejně jako Jurije Kruglova i Ivanu Milek pojí s ukrajinskými pěvci a hudebníky mnohá přátelství.

Velkou část Ivany repertoáru tvoří písňová tvorba, na níž pracovala například na interpretačním masterclassu s Brigitte Fassbaender v roce 2016. Věnuje se též interpretaci soudobé hudby, premiérovala několik vokálních děl Eleny Kiral na festivalu Dny soudobé hudby.

Pro tento koncert zvolila 2 komorní díla jako památku dětským obětem války rozpoutané putinovským Ruskem. Písňový cyklus Gustava Mahlera Písně o mrtvých dětech a Zwei Gesänge pro alt, violu a klavír skladatele Johannese Brahmse.

Violového partu v Brahmsových Dvou zpěvech se ujme Jakub Zicha, violista, dirigent divadla J.K.Tyla v Plzni, sbormistr a multiinstrumentalista. Jako člen komorních těles uskutečnil mnoho nahrávek pro řadu hudebních vydavatelství. Věnuje se také hudební režii, za svou uměleckou činnost a její výsledky obdržel v roce 2018 titul  „Musikdirektor FDB“, udělovaný Federací německých profesionálních sbormistrů. Je uměleckým ředitelem festivalu "PRAGA CANTAT".

Klavíristka a korepetitorka Angela Maria Stoll, která sólisty doprovodí, studovala klavír na Hudební akademii Roberta Schumanna  v Düsseldorfu u prof. Leonore Auerswald a dalších. Její vzdělání doplnily mistrovské kurzy u Rudolfa Buchbindera. Již během studií působila jako divadelní hudebnice v düsseldorfském Schauspielhausu. Od roku 1984 žije jako klavíristka na volné noze v Berlíně, kde zpočátku působila jako hudební režisérka mnoha divadelních představení. Vystupovala mimo jiné v Hansa-Theater, Friedrichstadtpalast a Neuköllner Oper a účinkovala v rozhlasových a televizních nahrávkách, včetně nahrávek Rias Berlin, rbb a Deutschlandfunk. 

S Ivanou Milek tvoří koncertní tandem a vystupují pravidelně na berlínských operních gala i komorních koncertech.

Hudební skladatelka a klavíristka Elena Kiral pochází z Kyrgystánu, kde vystudovala Kyrgyzskou národní konzervatoř jména K. Moldobasanova v Biškeku, obor skladba a klavír. Za svou symfonii obdržela vítěznou speciální cenu v mezinárodní soutěži skladatelů v Arménii. V Kyrgyzstánu získala 3 vyznamenání prezidentů za rozvoj kultury. V roce 2012 se navrátila do Česka, odkud pocházeli její prarodiče. Své nové skladby pravidelně prezentuje na českém festivalu Dny soudobé hudby.

Pro tento večer Elena Kiral připravila premiéru své skladby Fantazie 1000 a 1 noci.

Večerem Vás provede performerka Martina Dobiášová. Působı́ na pozici autorské a režijní. Její doménou je autorská divadelní tvorba a prorůstánı́ dramatických forem do jiných žánrů. Profiluje se jako performerka, především v rámci intervencí ve veřejném či galerijním prostoru. Dlouhodobě se zajímá o téma univerzálních příběhů a mytologie, což ztvárnila v několika sólových projektech.

 

Přidejte se k události na Facebooku:  https://fb.me/e/2fJFdZwIj

 

Tisková zpráva / 24. 3. 2022

Na Novoměstské radnici se sejdou osobnosti klasické hudby, aby zazpívaly pro Ukrajinu

V úterý 29. 3. 2022 v 19.30 ve Velkém sále Novoměstské radnice na Praze 2 vystoupí osobnosti klasické hudby na benefičním koncertě na pomoc Ukrajině.  Výtěžek koncertu bude rozdělen mezi Velvyslanectví Ukrajiny v ČR a sbírku nadace Člověk v tísni.

Na koncertě umělci uctí také památku dětských obětí války cyklem Gustava Mahlera Písně o mrtvých dětech v komorním provedení s klavírem a následující minutou ticha.

“Tato tragická válka a množství civilních obětí, obzvláště dětí, nás hluboce zasáhla. Na Ukrajině máme své milé kolegy a kolegyně s rodinami, kteří s námi nyní nemohou zpívat. Místo toho bojují o životy svých blízkých, o přežití kultury svého národa. Mahlerovy Kindertotenlieder nám dávají příležitost uctít ztrátu všech nevinných obětí a postupně se s ní vyrovnat skrze hudbu,” říká mezzosopranistka Ivana Milek, která se provedení písní ujala.

Spolu s ní na koncertu vystoupí známý ukrajinský basista Jurij Kruglov, rodák ze Sevastopole, města na území dnes okupovaného Krymu. Představí se v dílech barokních mistrů i Verdiho áriích.

V rozhovoru Jurij Kruglov poznamenal : “Já žiji v Česku už 22 let, ale stále mám na Ukrajině příbuzné. Všichni mají hodně dětí. Nyní vlastně žijí v Rusku. V Česku jsem se mnoho let cítil v bezpečí. Na Ukrajině tato hrozba byla cítit vždy. A teď přišla i sem.”

Violového partu v Brahmsových Dvou zpěvech se ujme violista, uznávaný sbormistr a dirigent Jakub Zicha. Na klavír pěvce doprovodí německá klavíristka Angela Maria Stoll. V druhé části večera zazní premiéra provedení klavírní skladby Fantazie tisíce a jedné noci v podání několikanásobně oceněné kyrgyžské hudební skladatelky Eleny Kiral. Ta dodává : “Vždy jsem se svou hudbou snažila přinášet porozumění a smíření. Věřím, že hudba k porozumění vede a vytváří cestu k míru, který si všichni tak přejeme.”

Ivana Milek, kontakt : i.milekbrodska@gmail.com, +420776685655

 

 





nahoru


logo Novoměstská radnice